Top 5 predavanja sa “We are Developers” konferencije

Nakon dve godine, ponovo je održana “WeAreDevelopers” konferencija koja je ovog puta okupila entuzijaste iz 827 gradova, 72 zemlje sa 6 kontinenata.

Naše kolege su imale priliku da poslušaju pažljivo pripremljena predavanja koja su uključivala sjajne govornike i neke od pionira industrije koji su svoje znanje i iskustvo podelili sa globalnom zajednicom programera.

Neki od najzvučnijih predavača su bili i Ser Tim Berners-Lee, izumitelj web-a (World Wide Web-a), Misko Hevery, izumitelj Angular.JS-a i Håkon Wium Lie, izumitelj CSS-a.

Nikola, Goran, Aleksandar, Strahinja i Milan su izdvojili predavanja koja su na njih ostavila najveći utisak.

1. “Your Browser Is Your Framewrok” - Avichay Eyal

Nikola Mitrović: WeAreDevelopers konferencija je bila odlična ove godine i pokrila je dosta različitih tema, ono koje je na mene definitivno ostavilo najjači utisak je 'Your Browser Is Your Framewrok' od Avichay Eyal.

 

Naziv predavanja je bio simboličan zbog toga što Avichat ne koristi nijedan framework ili biblioteku, već se potpuno oslanje na API browsera i funkcionalnosti koje su ugrađene u browser.

Predavač nam je pokazao kako je rešio neke od čestih izazova koje framework sam pokušava da reši - kao što je slanje poruka i kreiranje custom events koje služe kao pub-sub layer za Front-end aplikacije, custom state management sa JS Proxy objektima, rešen problem Dependency Injection-a pomoću native class mixins, korišćenje Web Components kao nativna i lakša rešenja za ponovno korišćenje UI elemenata, itd.

Avichay je takođe istakao u kojim situacijama je najbolje koristiti njegov pristup. Jedan od njih je i zahtev klijenta da web aplikacija treba da bude ispod 40kb (neračunajući static assets).

Drugi scenario je kada je predavač trebao da spoji dve front-end web aplikacije koje su napisane u različitom framework-u (AngularJS i Angular) i kada ostatak developmenta treba da ostane netaknut. U toj situaciiji je kreirao “app shell” koji su se ponašali kao kontejner za te dve mikro FE aplikacije unutar jednog UI-a. 

Da sumiram sve zajedno, jednostavno jedno sjajno predavanje! 

2. “Test Driven Development with JavaScript” - Sascha Depold & Parinaz Roghany

Goran Rajić: Kada se osvrnem na proteklu konferenciju, izdvojio bih predavanje na temu testiranja i test driven development-a (TDD).

Samo predavanje je bilo vrlo jednostavno. A opet, kroz kratke i jasne primere predavač je pokrio neka osnovna pitanja i sustinu testiranja (i TDD-a):

 • Zašto bi trošili vreme na testiranje?
 • Osnovna ideja iza “unit/integration” testova
 • Kakvu korist imamo od pisanja testova pre same implementacije?

Posebno zanimljiva je bila i diskusija na temu kada je dobro ili nije dobro pisati testove.

3. "Move fast with Architecture" - Simon Lasselberger

Aleksandar Ilić: Razmišljanje iz ugla Softver arhitekte pomaže u tome da se brzo fleksibilno krećemo napred, lakše izoluju posledice određenih odluka koje donosimo i smanjimo broj grešaka. U većini uspešnih projekata, iskusni developeri koji rade na projektima su ti koji dele razumevanje o funkcionisanju sistema.

Arhitektura predstavlja odluke koje želimo dobro da postavimo na početku i kasnije su teške za promenu.

Predavač je sugerisao da je najbolje porediti Softver arhitekte sa gradskim urbanistima koji imaju informacije iz različitih perspektiva i znaju kako da najbolje optimizuju plan tako da ispoštuju trenutne i buduće zahteve.

Trebalo bi dozvoliti aplikaciji da podjednanko bude vođena korisničkim slučajevima, testovima i izdvojenim kodom ali i razvijana i testirana u izolaciji od spoljnih faktora.

4. "Software stack under and over the hood of the fastest accelerating car in the world" - Denis Grahovac

Strahinja Račić: Prisustvovao sam predavanju "Software stack under and over the hood of the fastest accelerating car in the world" koje je držao Denis Grahovac (Software Development Manager u Rimac Automobili).

U predavanju je bilo reci o kompaniji Rimac, čime se bave kao i o najbržem automobilu na svetu (Rimac Nevera).

Ono što mi je posebno bilo zanimljivo je to što sam imao priliku da čujem nešto više i o tehnologijama koje sam koristio ili sam donekle upoznat: Kafka, React JS, MQTT, AWS, GraphQL. Sve ove tehnologije su koriscene za API i aplikacije za pracenje stanja i informacija iz automobila (analitika).

Što se tiče sistema za asistenciju vozaču, korišteni su MATLB, Python, TensorFlow i C++.

5. “Monoliths: A love story” - Adam Mullen & John Collins (Vinted)

Milan Deket: U ovom trenutku Mikroservisi su u centru pažnje i sama spomena monolitnih aplikacija nas podseća na nešto staro ili loše, što uopšte ne mora da bude slučaj.

Svaki problem ima svoje rešenje, tako isto monolitna i mikroservisna arhitektura imaju svoje primene nad odredjenim problemima.

Koje su to prednosti monolitnih aplikacija:

 • Monolitne aplikacije mogu da budu veoma pogodne za razvijanje prototipa ili MVP-a.
 • Novi developeri se mogu brže uključiti u razvoj aplikacija i upoznaju domen
 • Lakše se održava sistem jer treba da brinete samo o jednom “servisu”
 • Postoji samo jedan tim koji razvija aplikaciju, tako da nemate sastanke izmedju različitih timova

Takođe postoji i “Conway’s law” koji kaže da način na koji organizacija razvija sistem reflektuje način komunikacije ljudi unutar te organizacije.

Rečenica koja je obeležila predavanje je definitivno:

“Monoliths aren’t terrible and microservices aren’t a silver bullet.”

Zanima nas koja su predavanja na vas ostavila najveći utisak? Ukoliko želiš da nas upoznaš, piši nam - rado ćemo te ugostiti!

Thank you!

Tvoja poruka je uspešno poslata. Hvala ti na interesovanju za Vega IT Omega tim. Neko iz našeg tima će ti se uskoro javiti.

Find us:

Error

Slanje poruke nije uspelo. Molimo kontaktiraj nas putem e-maila apply4omega@vegait.rs ili putem telefona na +38121 661 65 57

Loading spinner
 • Posao ili praksa u Omega timu
 • Ostale teme

Ako se nisi pronašao na nekoj od ovih pozicija, slobodno nas kontaktiraj ukoliko si zainteresovan za posao ili praksu. Ako više voliš da šalješ e-mail, slobodno nas kontaktiraj putem naše e-mail adrese na apply4omega@vegait.rs

 • Remove

Ako se nisi pronašao na nekoj od ovih pozicija, slobodno nas kontaktiraj ukoliko si zainteresovan za posao ili praksu. Ako više voliš da šalješ e-mail, slobodno nas kontaktiraj putem naše e-mail adrese na apply4omega@vegait.rs

 • Remove